2011. január 1., szombat

Az udvardi csapat titka

Az udvardi csapat 1993-ban alakult újjá - kb. 20 cserkésszel. Jelenleg 50-60 álladnó tagot számlálunk, de a csaknem 20 év alatt kb. 300 ember “átment a kezeink között”. Csapatunk mindvégig töretlen sikerrel tudott és tud nevelő hatású, érdekes foglalkozásokat kínálni a feltörekvő nemzedék számára. Mi a titka ennek a sikernek? Miért nem vesztünk el a hétköznapok gondjai közt? Miért van mindig újabb és újabb érdeklődő a cserkészet iránt? Honnét a motiváció az önkéntes munkára?

Játszva tanulás - a cserkészet soha nem oktat, nem a tudás átadása az egyetlen cél, ennél sokkal fontosabbnak tartjuk a nevelői munkát. Ha tudást adunk át, azt mindig játékos formában teszzük úgy, hogy a gyermek észre sem veszi, hogy tanult valami újat.

Fiatalok toborzása - soha nem áll meg a nevelői munka, az idő szalad, a gyerekek nőnek. A cserkészet elsősorban ifjúsági mozgalom, ezért mindig új tagokat (lehetőleg 10 év körülieket) toborzuk. Ők adnak kellő motivációt az időseknek.

Már tizenévesen vezető lehetsz - a rátermett serdülőkorú fiatalokat a még fiatalabbak vezetésével bízzuk meg. Így lehet, hogy egy 16-20 éves lány-fiú komoly nevelői-menedzseri-logisztikai-pedagógiai-pszichológiai-közösségformáló  feladatokat lát el a nélkül, hogy ezt tudatosítaná. Ennek köszönhetően a későbbiekben sokkal könnyebben boldogulnak az iskolában, munkahelyen.Súroljuk a határokat - a cserkészetben nincs lehetetlen. Kipróbálatod saját magad fizikai-szellemi tűrőképességedet a táborokban, túrákon, közösségben. Amit más közegben - a kudarctól tartva - nem  tennél meg, itt megpróbálhatod, mert megértő emberek társasága ölel körbe az esetleges sikertelenség esetén.
Van mire alapoznunk - a 10 cserkésztörvény, a vallás-erkölcsi alapok, a Bi-Pi tanítás, a magyar öntudat, a 20 éves cserkészmult.... mind-mind biztos hátteret ad a további munkára.


Kreatív gondolkodás - szeretünk eltérni a megszokott formáktól. Konzervatív keretek között is alkothatunk érdekeset, szineset, nagyot, amitől tátva marad a száj.


Banda, falka, közösség - kiscsoportos foglalkozások, nagycsoportos rendezvények - közösségformáló aktivitások. Mindazért, hogy összetartó barátságok alakuljanak ki gyermekek között, majd a későbbiekben fiúk és lányok között.

Önkéntes meló - manapság divat külföldön dolgozni némi aprópénzért cserébe. Vezetőink java része inkább vállalja az önfeláldozó munkát nyáron és egész évben, mert ennek gyümölcsei pénzben nem mérhető kincseket teremnek.

Rendszeresség - nincs hétvége cserkésztalálkozó nélkül a csapatban. Tagjaink igénylik a találkozásokat. Spontán és tudatosan összejárnak őrsi-raj vagy csapatrendezvényekre - mert cserkésznek lenni jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése