2010. augusztus 27., péntek

Cserkészkiállítás

2010-ben az Udvardi Napok keretén belül több rendezvény is megrendezésre került. A Majthényi Adolf Alapiskola ezúttal egy fényképkiállítást rendezett, mely keretén belül kiállították a régi fekete-fehér fényképeket az iskola megalapításától egészen napjainkig.

Külön helységekben állították ki a tablókat, valamit tematikus csoportba rendezve külön-külön kiállítói falat kaptak a sport - néptánc - úttörő - és nem utolsó sorban a CSERKÉSZ mozgalmakban tevékenykedő tanulók fényképei.

Ennek keretén belül az alapsulis cserkészek és tanítóik egy cserkész sarkot rendeztek be, sátorral és egyéb kellékekkel. Így a kiállítás egyik színes foltjává váltunk mi: udvardi cserkészek:)

Zolti

 Ugyan ezen a hétvégén leplezték le falunk első nyilvános rovásírás tábláját. Az ünnpeségen jelen voltak csapatunk cserkészei is.

A Rákóczi Szövetség helyi alapszervezetének kezdeményezésére augusztus 27-én Udvardon a falu bejáratánál került sor Udvard község rovásfeliratos helységnévtáblájának felavatására.

Rovásos üdvözlőtábla avatása - Udvard
A kezdeményezés és a megvalósulás közti alig egy év telt el. Az ötlet szellemi atyja Z.Urbán Aladár a Palóc Társaság elnöke volt. Az ötlet nagyon is helyénvaló volt, hiszen Udvardon régi hagyománya van a rovásírás tanulásának, gyakorlásának és tanításának is. Ez év áprilisában Udvard adott otthont a VI. Felvidéki Országos Rovásírásversenynek, a helyi Majthényi Adolf Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai és a cserkészcsapat tagjai évek óta sikeresen szrepelnek ilyen jellegű megmérettetéseken.

Szakács Gábor, a Kárpát-medencei rovásírásversenyek szervezőjének köszönhetően számtalan olyan „rovástábla" található, amin az adott helység nevét rovásírással is feltüntették. Így nem csoda, hogy a hirtelen felvetődött ötletet azonnali tett követte: a Rákóczi Szövetség helyi alapszervezete megpályázta és sikeresen megszerezte a táblaállítás anyagi feltételeit a Rákóczi Szövetség jóvoltából. A rovásfeliratos tábla elkészítését két amatőr tardoskeddi fafaragó Szabó Ferdinánd és Bencze Róbert vállalta el. Munkájuk eredménye azonban profi színvonalról tanúskodik.


Az avatás nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Molnár Béla az egybegyűltek üdvözlése után röviden ismertette a táblaállítás előzményeit, ezután Kálazi József polgármester köszöntője következett. Szakács Gábor ismertette az eddigi rovásfeliratos táblák avatásának jelentőségét. Őt Salgó Gabriella követte Friedrich Klára egy az alkalomhoz illő versének előadásával. Ezt követően Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke és Kálazi József polgármester leplezte le a falutáblát a nagyszámú közönség lelkes tapsa közepette. Ennek tiszteletére és emlékére Szakács Gábor átnyújtotta a székely nemzeti zászlót a Rákóczi Szövetség és a CSEMADOK elnökeinek megőrzésre. Az avatás természetesen a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Ezúton is köszönetet mondunk a Rákóczi Szövetségnek és elnökének Dr. Halzl Józsefnek hathatós anyagi és erkölcsi támogatásáért.

(Molnár Béla a Rákóczi Szövetség Udvardi Alapszervezetének elnöke, Felvidék Ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése