2011. augusztus 7., vasárnap

Zöld ház tábor, Torockó

"Youth for green living"


A nagytábort még éppen hogy csak kipihentük, de 6.-án már új élmények vártak ránk, mivel azon szerencsések közé tartozhattunk, akik résztvevői lehettek a torockói Zöld Ház Tábornak.

Mi felvidékiek már szombaton útnak indultunk, és ellátogattunk az Agostyáni Öko faluba, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Aztán csatlakoztunk a budapestiekhez, és velük együtt elindultunk Torockóra, de Kolozsváron is gyarapodott a csapat, mivel újabb táborozók csatlakoztak hozzánk. 9-10 órás út után megérkeztünk a táborhelyre, persze mindenki hulla fáradt volt.

Másnap csoportokra oszlottunk, s különböző feladatokat kaptunk. Az egyik csoport fotózott, a másik a vizet vizsgálta, valaki a kérdőíves csoport tagja volt, ahol az oda látogató turistákkal, és a helyiekkel beszélgettek, valaki pedig a művészeti csoport tagja volt, ahol valami kreatív dolgot kellett készíteni, s mindezeket a Székelykő megmászása közben. A délutáni csoportos foglalkozáson megbeszéltük, hogy hogyan fogjuk előadni mindazt, ami az aznapi feladatunk volt.


Az esti foglalkozáson a csapatok előadást tartottak a nap eredményeiről, az összegyűjtött tapasztalatokról, amit a többiek figyelmesen végighallgattak. Kedden a frissítő reggeli torna után megismerkedtünk Torockó nevezetességeivel. Voltunk a bányászházban, ami a környék legrégebbi épülete, megtekintettük Anna néni és Ida néni magángyűjteményét, a Néprajzi múzeumot, és a hagyományos 280 éves vízimalmot. Délután szemetes zacskókat osztogattunk, és arra kértük a helyieket, hogy hétfőig szelektíven gyűjtsék a szemetet. Este szintén beszámoltunk aznapi munkánk eredményeiről, és megosztottuk egymással tapasztalatainkat, aztán Ági bemutatta a torockói népviseletet, énekelt és megismertette velünk az unitárius egyházat. Másnap délelőtt ismerkedős játékokat játszottunk, délután pedig hosszasan elbeszélgettünk a szelektív hulladékgyűjtésről és az atomerőművekről, este pedig divatbemutatót tartottunk, a ruhákat pedig hulladékból készítettük. Csütörtöki túránk alkalmával elmentünk a torockószentgyörgyi várromba, amit már a Székelykő tetejéről is megcsodálhattunk, s közben szemetet gyűjtöttünk, persze szelektíven, miután visszatértünk megnéztük az Új Eldorádó című filmet, ami Verespatakról szól, aztán elbeszélgettünk a látottakról. Pénteken a Tordai sóbányába látogattunk el, ahol lehetett csónakázni, mini golfozni, bowlingozni, asztali teniszezni, fel lehet ülni az óriáskerékre és még sok minden mást csak sajnos nekünk nem volt rá időnk.

Következő megállónk a Tordai hasadék volt, amiről már rengetek legendát hallottunk. Szombati uticélunk Verespatak volt, ahol óriási káosz van, mivel egy kanadai vállalat pár tonna aranyért egy egész hegyet akar lerombolni, ezzel veszélyeztetve az ottani élővilágot s Verespatakot. Voltak, akik a szénafesztiválra mentek, de valakik inkább a római kori aranybányába látogattak, mindkettő egyaránt érdekes volt. Az utolsó kirándulónapon a Szkerisórai jégbarlangot néztük meg, amit leginkább egy óriási jégszekrényhez lehet a leginkább hasonlítani. A tábor utolsó napján összeszedtük a szemetes zacskókat, elkészítettük a kiállítást, részt vetünk az unitárius templomban egy áhitaton, majd hivatalosan is megnyitottuk a kiállítást. Este a Székelykő lábánál a Gondűző helyett a tábortűznél gyűltünk össze. Másnap mindannyian szomorúan pakoltunk össze és búcsúztunk el egymástól, mivel mindannyian tudtuk, hogy haza kell mennünk.

A táborban nagyon jól éreztük magunkat, egy csodálatos helyen tölthettünk el nagyszerű 10 napot, újabb élményekkel lehettünk gazdagabbak, és rengetek új barátot szereztünk. Reméljük máskor is lesz lehetőségünk egy ilyen táborba részt venni.

Lencsés ErikaFényképalbum: https://picasaweb.google.com/114719565661133290741/ZoldhazTaborTorockoAug7162011?authkey=Gv1sRgCPCf67mJoNKMWQ#  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése