2012. március 24., szombat

Média hétvége

 
A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség sajtó munkacsoportja médiaképzést tartott Dunaszerdahelyen március 24-én. A rendezvényen 8 cserkész vett részt, akik az ország különböző pontjairól érkeztek. A képzés célja a média különböző ágaival kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, melyeket úgy a cserkészéletben, mint a hétköznapjaikban hasznosítani tudnak a résztvevők.

Már előző este megérkeztek az érdeklődők a cserkészszövetség székházába. A hétvége különböző ismerkedős és önismereti játékokkal indult, melyeket később kötetlen szórakozás követett egy önfeledt tabu játék keretében.

A szombati napot Bodzás Gergely, a Cserkész főszerkesztője és Kocur László, az Új Szó Online felelős szerkesztője indította. Az újságírás alapjaiba, a hírírásba bevezető előadásukon hallottakat a résztvevők gyakorlatban is kipróbálták.

A délutáni program inkább az elméletre összpontosult. Elsőként a fotózással, a fényképezőgéppel, tartozékaival és felépítésével lehetett megismerkedni Szabó Csilla és Lengyel Zoltán vezetésével, majd a képszerkesztésbe kóstoltak bele a cserkészek. A vacsora előtt Juhász Gergő nyújtott bepillantást az újmédiába – szó esett az internet fejlődésének pozitív és negatív hatásairól is. Nap közben kommunikációs gyakorlatok jelentették a pihenést a foglalkozások között.

A résztvevők betekintést nyertek a 2011-es Szövetségi Nagytábor kommunikációjába, majd igazi bloggerekké válhattak: a történelmi áttekintéstől a felhasználáson át egészen a legújabb blogformákig mindent megtudtak a műfajról.

Az este folyamán a résztvevők csoportokba rendeződtek, ki-ki saját feladatát látta el: voltak, akik tudósítást írtak, míg mások a szövetség facebook megjelenéséhez gyűjtöttek ötleteket. Egy gyors ötletelés keretében az Országos Cserkésznapot megelőző kommunikáció is kiegészült.

Már csak a „nagy falat” maradt hátra: közös erővel az éjszakai órákat kihasználva Facebook időfolyamként felkerült az SZMCS 100 éves története a legnagyobb közösségi oldalra.


A médiaképzés tovább folytatódik, ez csupán az első szakasza volt, a későbbiekben a média további ágaiba nyerhetnek betekintést a résztvevők.Hajdú Erika, Máhr Göngyi és Péter Dominika
a képzés résztvevői

(Forrás: www.szmcs.sk, Fotó: Szabó Csilla)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése