2010. április 24., szombat

Cserkésznap 2010

Több mint 250 résztvevővel és 25 programmal zajlott le a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség által második alkalommal megrendezett Országos Cserkésznap április utolsó szombatján Komáromban.

A fesztivál jellegű rendezvényen a legkisebbektől a felnőttekig, az őrsben érkezőktől a családdal együtt kilátogatókig, mindenki megtalálhatta a kedvére való programot.

Kora délelőtt a Holt-Vág hűvös vizétől felszisszenő cserkészek jelezték, hogy a program vízi része megkezdődött. Néhány lépés után a vízben már be is lehetett lépni a kenukba, és kezdődhetett is a kaland. Evező egyik oldalon, evező másik oldalon, középen pedig a vízen suhanó cserkészek. Visszatérve a szárazföldre irány a VI.-os bástya. Pontosan beosztott menetrend szerint váltakoznak a csoportok: újrahasznosított anyagokból készülő, személyre szabott mesekönyv összeállítása után jöhet az élő csocsó pálya, zsonglőrködés után óriás társasjáték, íjazás és falmászás, van itt minden, amitől felejthetetlen lesz egy nap.

A legkisebbek cserkészszüleikkel együtt külön a számukra tervezett programokon vehettek részt, míg az idősebbek tanulságos foglalkozások keretében élhették át milyen egy hétköznapja egy tolószékes vagy egy vak embernek, de az érdeklődők megtudhatták azt is, milyen internetes szolgáltatások könnyíthetik meg a cserkészcsapatok életét.

Az előző évhez hasonlóan, a Cserkésznap idei célkitűzése is, hogy bekapcsolja a fiatal vezetőket a rendezvény előkészítésébe és a foglalkozások lebonyolításába, mindössze néhány felnőtt vezető háttérbeli segítségével. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy idén közel negyven fiatal választotta programok vezetését, lemondva ezzel az önfeledt szórakozásról, cserébe az elvégzett szolgálat öröméért.

Kora estére helyére kerülnek az utolsó saját gyártmányú kitűzők, elkészültek az utolsó drótékszerek, a naptól kipirult arcú cserkészek meleg tea és zongoraszó mellett pihenik ki a fáradtságos napot. Visszaemlékezve az elmúlt napra, és talán már előre várva, hogy egy év múlva újra eljöjjön az ő napuk. (írta: Bodzás Gergely, Új Szó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése