2012. szeptember 6., csütörtök

OAMBTV, Ipolyság

Közel 250-en vettek részt Országos Akadályversenyen, Métabajnokságon és Tájékozódási Versenyen, melyet idén szeptember 6-9. között Ipolyságon szervezett meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A négy napos rendezvényen a cserkészek megmutathatták, hogy tudnak tájékozódni térkép és iránytű segítségével, bizonyíthattak cserkésztudásban, küzdhettek métameccseken a vándorkupáért.

Pénteken a fiatalabb résztvevők (10-14 évesek) akadályversenyen, az idősebb korosztály képviselői (15-20 évesek) pedig tájékozódási versenyen vettek részt. Az akadályverseny a város környékén zajlott, a tájékozódási versenyt, melyet első alkalommal szervezett a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, rendhagyó módon Magyarországon, a Börzsönyben rendezték meg. A cserkészek 4-5 fős csoportokban egy térkép, egy tájoló és egy iránytű segítségével járták be a hegységet, leginkább turistaösvényeken, de sokszor dacolva a szintkülönbségekkel, új utakat is kerestek. A tájékozódási verseny győztese a királyhelmeci cserkészcsapat lett, az akadályversenyt pedig a kürti cserkészcsapat nyerte. Szombaton a métáé volt a főszerep, amely egy hagyományos magyar népi labdajáték. A cserkészcsapatok az akadály- és tájékozódási versenyhez hasonlóan szintúgy két kategóriában versenyeztek: Kölök (10-14 évesek) és Suhanc (15-19). A fiatalabbak közül a palásti 9. számú Szent György cserkészcsapat métacsapata három ipolysági cserkésszel kiegészülve nyerte meg a döntő mérkőzést. Az idősebb kategóriában a döntőben már nem első éven találkozó szepsi és bősi cserkészcsapat közül idén a szepsi 12. számú Bercsényi Miklós cserkészcsapat vitte haza a vándorserleget. A hangulat egész nap jó volt, a gyerekek és fiatalok egyaránt élvezték a játékot. Zachar Pál, a rendezvény koordinátora a játék kezdetén hangsúlyozta, nem a győzelem a fontos. ,, Ahogy a kezdő sípszó előtt is mondtam, a versenynél sokkal fontosabb a játék. Örülök, hogy ezt egész nap észben tartottátok, és így a játék öröme előbbre került a versengésnél“ – mondta Zachar Pál az eredményhirdetéskor.

A métabajnokság befejeztével hálaadó szentmisén és istentiszteleten vettek részt a cserkészek. A hangulatos, szabad ég alatt fáklyákkal megvilágított szentmisét Balga Zoltán, ipolyviski plébános celebrálta. Mindkét nap este különböző programok közül választhattak a jelenlévők: kivetítőn nézhették meg a hétvégét körülölelő kerettörténetet, Asterix és Obelix meséjét; hatalmas vászonra festhettek és teaházba látogathattak; a kevésbé fáradtak világító frizbivel játszottak, és rendhagyó módon sötétben népi játékozhattak a gyerekek.

Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy idén 100 éve alakult meg a magyar cserkészet. ,, Ez a rendezvény is egyike azoknak, amely a 100 éves évforduló rendezvénysorozatához tartozik. Biztatlak titeket, a többi országos rendezvényünkön is vegyetek részt, hogy méltóképpen megemlékezzünk erről a számunkra nagy fontossággal bíró évfordulóról“ – mondta beszédében Csémi Szilárd.

forrás: www.szmcs.sk


Udvardi résztvevők:

Suchánek René,
Katona Erika,
Lenčéš Erika,
Lenćéš Richard,
Pálinkás Balázs,
Králik Vivien,
Gubo Szilvia,
Andrejka Martin,
Tanka László,
Dudok Patrik,
Turák Krisztián,
Vanya Sándor,
Dékány Melánia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése