2012. április 1., vasárnap

Ki látott itt hímes tojást?

Szeretettel várunk tavaszköszöntő húsvéti rendezvényünkre virágvasárnap 15:00-kor a templomba, illetve a templomkertbe.

Program:

15:00 - "többgenerációs" gitáros keresztút a templomban
(előadják: Puss Anikó-Andód, Bencz Gabriella-Nyitrakolon, Halász Péter-Udvard, Borka Dávid-Érsekújvár, Hodek Zoltán-Udvard, közreműködnek falunk apraja-nagyja, gyerekek, szüleik, nagyszüleik)

16:00 - a program a templomkertben folytatódik:
- húsvéti vásár szebbnél szebb díszekkel és sok finomsággal,
- nyuszisimogató, nyuszifotó
- arcfestés
- tojáskeresés, népi játékok

Tölts el Velünk egy kellemes vasárnap délutánt és hozd magaddal szüleidet, nagyszüleidet is :)

Az eseményről készült beszámoló:

Az udvardiak április első  nagyböjti vasárnapján már másodízben vehettek részt cserkészek által szervezett vásárban, illetve az azt megelőző, kísérő programokban. Csapatunk karácsony előtt is szervezett egy ilyen délutánt, és mivel akkor nagy sikere volt, úgy gondoltuk, a húsvéti ünnepeket megelőzően is szervezünk egy hasonló akciót.

Idén a március végéhez közeledve egyre melegebb napokkal izzasztotta az embereket, de ahogy jött az április, hűen a böjti szelek szokásához, rohamosan csökkent a napos percek száma és egyúttal nőtt a levegő mozgásának sebessége. Ez egy kicsit összefújta a 28. számú Kaszap István cserkész csapat terveit, de még időben helyszínváltozás történt, és senkit sem fújt el az elsejei bolondszél.

Az egész egy keresztúttal kezdődött. Krisztus szenvedésének történetét elénekelni nem kis feladat, de azt tudjuk, hogy aki énekel, az kétszer imádkozik - mondja Szent Ágoston.  A zene a lélek nyelvét gyakran jobban beszéli, mint bármi más, és ez a hívő ember lelkére kiváltképp kedvezően hathat, főleg a nagyböjtben. Az élmény, amit ezek a fiatalok adnak közönségüknek, nem is igazán leírható, inkább ajánlani tudom csak, hogy a következő nagyböjtben hallgassuk meg őket. A Sillye Jenő által megírt zenés Keresztutat hallhattuk ezen a vasárnap délutánon Bencz Gabi, Puss Anikó, Borka Dávid, Halász Peti és Hodek Zolti előadásában. A keresztút ráadásul többgenereációs volt, mivel minden egyes állomást más-más cserkész, cserkészszülő és nagyszülő szólaltatott meg. 

Mindeközben a Majthényi Adolf Alapiskolában: Lengyel Judit (avagy Jucu) vezetésével eladó sorba kerülnek a kézműves tárgyak, a sütemények, a csokitojások megbújnak a fűben, és a gyerekek zsibongó tömegére is felkészülnek a foglalkozást vezetők. Azt azért el kell mondjam, a vásár előkészületét már hetekkel hamarabb megkezdtük, hogy egyet említsek: sok családnál kötelező lett a rántotta vagy más tojásétel vacsorára vagy reggelire, ugyanis minden egyes tojásra szükségünk volt. A tojások ezek után kifújt állapotban, türelmesen várakoztak dicső perceikre, mikor is festést, szalagot és kitüntetett figyelmet kapnak.

A gitáros keresztút után a templomból igyekvő emberek sora kicsit tétovázva áll meg a templom vaskos ajtajában, ugyanis áprilishoz híven a jégeső úgy döntött, megtáncoltatja az embereket az alapiskolába vezető úton, ahol már ekkorra minden elkészült. Megérkeznek a családok, a cserkészek, a zenészek is. Lehet arcot festetni, kiscsibét készíteni, nyulat simogatni, illetve népijátékozni a népviseletbe öltözött lányokkal. Ha tulipános kosarat készít az ember, akkor még csokitojást is kereshet! A szabályok adottak, csakis nyertesként kerülhet ki a versenyző, kedvező viszont, de nem előírás az egy méter körüli magasság, ugyanis szemünk így sokkal közelebb van a zsákmány lelőhelyéhez! 

Remek délután kerekedett ebből a bolond időjárású áprilisi napból, még a nap is kisütött. A hímes tojások, kosarak, koszorúk és sütemények sikeresen eladódtak, a gyerekek arcán pedig csokoládés mosoly húzódott. Kell ennél több?

Salgó Zs. Viktória





Ízelítő a 14. állomás énekéből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése