2012. április 7., szombat

Őrségállás a szent sírnál

A Felvidéken elterjedt hagyomány, hogy Jézus Krisztus sírjánál díszőrség szolgál a nap folyamán. Ezt a posztot annakidején a leventék ill. az önkéntes tűzoltók választották.

"Nagypéntek és nagyszombat reggelén a templom közelében lakó gazdasszonyok elmentek a templomkertbe, s ott a márványkeresztnél imádkoztak. Ez a szokás egészen az ötvenes évekig fennmaradt. Nagypénteken és nagyzombaton némák maradtak a harangok - a legenda szerint Rómába mentek -, s az ájtatosságok kezdetét kereplőkkel jelezték.
Nagyszombaton mindenütt sütöttek-főztek. Csaknem minden háznál volt kemence, ebben sült a kalács, perec, túrós lepény. Katlanban főtt a húsvéti sonka, majd a kolbász és a tojás. A csípős reszelt tormát a gazda készítette. A feltámadási körmenet után, amelyen az egész család részt vett, nekiláttak a felséges lakomának, amely főtt sonkából, kolbászból, tojásból, reszelt tormából és foszlós kenyérből állt. Erre aztán jól csúszott a bor. Valamikor az is szokás volt, hogy a húsvéti eledelt elvitték a templomba megszenteltetni." - Angyel Miklós, Udvard nevezetességei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése