2012. április 28., szombat

V. Országos Cserkésznap, Komárom

Április 28-án szervezte meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség az V. Országos Cserkésznapot Komáromban a VI. bástyánál. A hagyományosan Szent György napjához legközelebb eső hétvégén megrendezésre kerülő eseményen közel 250-en vettek részt. A 30 különböző foglalkozás közül cserkészek és nem cserkészek egyaránt kedvükre válogathattak, a programokkal a szervezők minden korosztályt igyekeztek megszólítani.

A Cserkésznapot megelőző este, pénteken a résztvevők a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpontban gyülekeztek, az iskola épülete szolgált szálláshelyül. Ráhangolódásként másnapra több program közül választhattak a cserkészek: Zsapka Attila és Emmer Péter koncertet adott a táncolni vágyóknak, a fáradtabbak társasjátékokkal tölthették tartalmasan az időt, a Ménycsergő Teaház pedig finom teakülönlegességekkel várta a fiatalokat.

Az V. Cserkésznap szombat délelőtt fél 10-kor, hivatalos megnyitóval nyitotta meg képzeletbeli kapuit. Az egyes foglalkozásokra lehetőség volt előre bejelentkezni a rendezvény honlapján keresztül. Aki ezt nem tette meg, az a regisztráció során választhatott a programok széles skálájából. A Cserkésznap célja a szórakozás mellett, hogy a fiatalok minél több területen kipróbálhassák magukat, minél több dologban fejlődhessenek. A résztvevők logikai feladatokat oldhattak, kvízjátékban vehettek részt, zumbázhattak, kipróbálhatták az evezést, íjászatot, valamint azt, hogy milyen érzés leereszkedni egy meredek falról. A cserkészet nagy hangsúlyt fektet hagyományaink ápolására, megélésére. A résztvevők megtanulhatták az egyes népi kézműves foglalkozások fortélyait, mint például fafaragás, bőrműveskedés, gyöngyözés.

A Cserkésznapra a Komáromi Napok rendezvénysorozat keretén belül került sor. Vasárnap a cserkészek részt vettek a XXIII. Komáromi Imanapon, valamint a háttérmunkába is aktívan bekapcsolódtak.

A fesztivál jellegű egész napos rendezvény a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség egyik legnagyobb országos rendezvénye. A foglalkozásokat minden évben fiatalok biztosítják fiataloknak. ,,A cserkészet alapja az önkéntesség, és ez a rendezvény a fiatalok önkéntes feladatvállalása nélkül nem jöhetett volna létre. A Cserkésznap mindenki számára hatalmas élmény, függetlenül attól, hogy a szervezői vagy a résztvevői oldalon áll“ – mondta Szeghő Sándor, az esemény főkoordinátora.


Bodzi (www.szmcs.sk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése